mit hogyan németországban

megpróbálom a tapasztalataimat leírni a német bürokráciával

Friss topikok

  • w0niag: Szia, Nem tudom, hogy esetleg még Németben vagy-e egyáltalán, de szeretném megköszönni amit leir... (2012.08.12. 02:04) Adószám, társadalombiztosítási azonosító...
  • kisgyerek a nagyvilagban: @szendrei1969: Szia, Hát most megfogtál, mivel ez tartománya válogatja, hogy hogyan néz ki a nyom... (2012.01.31. 18:30) Bejelentkezés...

Címkék

Autó németországban...

2011.09.18. 12:15 | kisgyerek a nagyvilagban | Szólj hozzá!

Ha valaki autóval szeretne munkába járni, ami ajánlatos, mivel az itteni közlekedést míg megismeri, igen sokba kerülhet, és sok időt elemészt, illetve a bevásárlást is megkönnyíti.

Magyar rendszám: egy kicsit unalmas lesz egy idő után, ha olyan helyen lakik az ember, ahol nem nagyon láttak még ilyet. A helybeli rendőrök, míg nem szokják meg, addig jó párszor meg fognak állítani, és igazoltatni. A külföldi rendszámos autót köteles vagy bejelenteni 90 nap után, de mivel nincsenek már szó szerint határok, határellenőrzések, így nem tudod bizonyítani, hogy te nem csak itt használtad abban a 90 napban a kocsidat, hanem otthon is. És itt akkor nem cicóznak, hanem bünti.

Német rendszám: mi sem könnyebb ennél...;) mint egy szakácskönyv, mondhatnánk. nem tudom, hogy máshol ez hogy van, de nekem 30 percembe került. sem időpont, sem kínlódás, gördülékenyen ment.

veszünk itt egy kocsit (ha ki akarunk költözni, mármint tartósabban kint élni érdemes egy 10 éves "ágytálat" venni, amin még van műszaki, és még kibír 10-20 000 km -et). Kereskedőket nem nagyon ajánlom, mert ott húznak le, ahol tudnak, de ott van választék, és ha sürgősen kell, még ha normálisan tudsz velük dumálni, még be is szereznek olyat, amit szeretnél. Magánember... ez itt a kulcs szó. mivel idekint a "privatverkauf" szabályozva van, a privát eladó !!köteles!! garanciát vállalni azért amit eladott, törvényileg 2 év, de 1 évig csökkenthető, köteles garanciát vállalni... magyarán, ami az adásvételibe nincs beírva, vagy elsumákolt valamit, és kiderül, akkor nehogy az árát a kocsinak, de még kártérítést is köteles fizetni...;)

Amiket én néztem az a 0-1000€ ig kategória és hogy kombi legyen, illetve legyen rajta műszaki (TÜV/HU). Amit akkor figyelembe vettem, az az volt, hogy bírja még ki a fél évet, illetve az ingázást.

ahol néztem:

www.autoscout24.de

www.mobile.de

lehet találni egy rakatot.

mikor kiválasztottuk, akkor már csak egy úgymond 5 napos rendszám kell (kurzzeitkenzechen) hogy ha addig is használni akarjuk, amíg átjelentjük a kocsit, illetve a biztosítás.

itt, ha valaki a magyar összegekre átszámolja, akkor kicsit padlót fog, inkább tanácsként mondom, ne számolgasson, mert agyvérzést kap.

a Bonusz fokozatunkat otthonról csak akkor tudja áthozni, ha vagy otthon megszünteti a biztosítását, vagy azt is átjelenti ide, aminek nem sok értelme van.

én az allianznál kötöttem, hogy ne 8 helyen legyek biztosítva, és elég nagy cég, a kollégák tapasztalatai szerint nem szőröznek a kifizetéssel, illetve a segítségnyújtással, mint sok más cég.

ha ezek már meg vannak, akkor bemegyünk a területi közigazgatási hivatalba (hétköznapokon 8-18 ig, pénteken 8-12 ig vannak nyitva, de ezt érdemes leellenőrizni). ott kérik az autó papírjait, illetve adásvételit, biztosítási számát, ezt a biztosító fogja adni, és kell még egy rendszám, amire be szeretnénk jelenteni.

A rendszám... ha más rendszáma van, mint a közigazgatási területnek, esetemben M (münchen) -es rendszám volt, és én a STA (Starnberg) hez tartozom, ezért kell új, nem úgy megy, mint otthon, hgoy az autó, míg nem vonják ki a fogalomból, annak ugyan az a rendszáma...;) mivel én akitől megvettem, megbeszéltem vele, míg át nem iratom, addig az ő rendszámát használom (így nem kellett az 5 napos rendszámért 60-70€-ot kifizetnem)

a rendszámokat lehet "lefoglalni" is, ez körülbelül 25€, és akkor 90 napig biztos, hogy nem fogja azt senki sem felhasználni.

a rendszámot, ha kiválasztottuk, akkor gyors, kb 2-3 perc alatt legyártják (2 X 10 €), és akkor kapunk rá matricákat, tartomány/közig terület, és hgoy a műszakink meddig érvényes, illetve amit még az autóra rá kell ragasztani a szélvédőre, a kerek fekete/piros/sárga/zöld matricát, ami tartalmazza a rendszámot is. ez a matrica a környezetvédelmi besorolás jelzése. Ez azért fontos, mert nem mehetünk be szinte egy város "gyűrűjén" belülre fekete/piros matricás autóval.

amint ezek megvannak, kifizetjük az eljárási díjat, meg az új forgalmit (30-40€), leadjuk a régi rendszámot, ha akarjuk, és már csavargathatjuk fel az újat.

pár hétre rá, meg megkapjuk a környezetvédelmi adót postán (itt úgy szablyák ki, hogy 365 napra fizeted, tehát, nem úgy, hgoy még van 30 nap az akkor időarányosan fizeted)

a magyar rendszámos autó itteni honosításáról nem nagyon tudok beszámolni, csak ilyen mendemonda címen.. hogy elméletileg csak a műszakin kell itt áttolni, és ugyan azok a költségek várnak rá, mint a német autóknál, és itt nincs regisztrációs adó név mögé bujtatott vám...

A bejegyzés trackback címe:

https://mithogyannemetben.blog.hu/api/trackback/id/tr703235673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása